Skip to main content

Postmortale Make-up

Postmortale camouflage make-up 
Oftewel Cosmetische verzorging van de overledene.

Je neemt maar één keer voor het laatst afscheid!

Een mooie laatste herinnering met natuurlijke camouflage.

Gelukkig hoefde de kist niet gesloten te worden
“Mijn moeder verzorgde zich altijd perfect. Elke week ging ze naar de kapper en zonder make-up ging ze de deur niet uit. Nu ligt ze daar en we herkennen haar bijna niet meer. Ze krijgt allemaal vlekken en blauwe verkleuringen. Straks moet de kist eerder dicht en kunnen we haar niet zo lang mogelijk zien om fijn afscheid van haar te nemen. Ik wil dit zo graag voor haar verzorgen. het is het laatste wat ik voor haar kan doen.”

Met deze persoonlijke vraag kwam mijn klant bij mij
Hoe fijn is het om dan achteraf te horen ‘dat de kist gelukkig gewoon open kon blijven’. En dat de familie waardig afscheid kon nemen ‘precies zoals ze altijd was’. Zeker ook voor mannen, wanneer er een nare verkleuring optreed in het gezicht of de oren.

Waardig afscheid nemen
Het is zo belangrijk dat je als nabestaande de overledene ziet zoals deze was tijdens het leven. Dit is de reden dat ik mij jaren geleden ben gaan specialiseren in de cosmetische verzorging van overledenen.

Een post mortale camouflage make-up vraagt om uiterst zorgvuldige technieken
Met de juiste technieken zorgt de camouflage make-up voor een natuurgetrouwe uitstraling. Deze zorghandeling vereist naast vakkennis ook specifieke kleur- en materialenkennis. Ik beheers verschillende technieken om de tekenen van overlijden te camoufleren.

No make-up look oftewel de naturelle cosmetische verzorging
Een goed voorbeeld daarvan is de ‘no make-up look’. Het is een onzichtbare, zo natuurlijk mogelijke vorm van verzorging, die zowel bij de man en de vrouw wordt toegepast. Hierbij wordt de sterk verkleurde huid gecorrigeerd en gecamoufleerd. Denk aan de huid weer wat kleur geven en onderkoelde lippen wat  ‘warmer’ maken. Deze vorm van make-up is vooral bedoeld om het vaak wat ‘afschrikwekkende’ effect van het overlijden te camoufleren en zo een natuurlijk laatste herinneringsbeeld te krijgen.

Meer weten over de mogelijkheden?

Neem contact op met Inze Meijer

Je kunt ook de uitvaartondernemer vragen contact op te nemen.

De kosten voor cosmetische verzorging zijn vanaf € 100,- 

Een verhaal uit mijn leven gegrepen….

Op 1 januari gaat de telefoon. 
Het is Wilma Bouwmeester van  Stap voor Stap Uitvaartbegeleiding
Een mevrouw is overleden die cosmetische verzorging nodig heeft. We spreken af dat ik volgende ochtend om 10 uur in Uitvaartcentrum Kranenburg ben.
Daar aangekomen wachten we even op de dochters, kleindochter en schoonzoon, die mij vertellen wat hun wensen zijn. Ze vertelden dat moeder gevallen was en daardoor veel blauwe plekken in haar gezicht had gekregen. Het schrikt ze af om haar zo te zien.
Ze vragen of ik moeder weer mooi kan maken, zodat de blauwe plekken niet meer zichtbaar zijn. Natuurlijk wil ik dat graag doen. Nadat ik klaar ben met de ene helft van het gezicht komen ze even kijken naar het resultaat. Ze zijn verbaasd. Nadat ik ook klaar ben met de andere zijde, vraag ik om een foto van haar. Ik zie dan hoe ze haar haar normaal droeg en of ze zich wat opmaakte. Ik kleur de lippen iets en breng wat kleur aan op haar wangen. Dan bewerk ik haar kapsel zodat het precies zit zoals op de foto. De kleindochter geeft mij de nagellak die Oma altijd droeg. Ik lak haar nagels en dan bekijken ze het eindresultaat. 
Als ze het eindresultaat zien zijn ze zo blij:”Jaaa, daar ligt mama/Oma weer, mooi zeg”: is de reactie. Daar doe ik het voor. Ik ben dankbaar om dit te mogen doen.
Ik wens de familie sterkte, sta even stil bij mevrouw en verlaat tevreden het uitvaartcentrum.

Zo heb ik meerdere verhalen die mijn werk als Cosmetisch Verzorger van overledenen zo mooi maken.

Lees ook deze mooie interviews

Aanbeveling:

Inze Meijer, al sinds jaar en dag mijn cosmetisch verzorgster van de overledenen. Zij begrijpt hoe belangrijk het is om een overledene zo mooi mogelijk te maken zodat de nabestaanden goed afscheid kunnen nemen. Natuurgetrouw brengt zij de camouflage make-up laagje voor laagje aan. Door naar foto’s te kijken en te luisteren naar wat nabestaanden vertellen weet zij altijd weer het juiste resultaat te bereiken. Dank je wel Inze, fijn om jou in mijn team te hebben. Wilma Bouwmeester Stap voor stap uitvaartbegeleiding